Vis Gezondheidsonderzoeken

Onderzoek gebeurt uitsluitend op afspraak, dus als u onaangekondigt met zieke vis onze verkoopruimte binnenkomt zijn wij genoodzaakt u terug te sturen, dit in verband met besmettingsgevaar!!!

Het belangrijkste bij het houden van vissen is zorgen dat ze gezond zijn en vooral gezond blijven.

Om te beginnen moeten vissen vrij zijn van ziekten en parasieten en om dit goed te kunnen beoordelen is nogal wat expertise noodzakelijk. De redenen waarom vissen ziek kunnen worden kunnen nogal uiteenlopen.

Als vissen schuren over de bodem dan duidt dit vak op de aanwezigheid van huid of kieuwparasieten. Deze parasieten leven van de slijmlaag die een bescherming is van de vis. Parasieten zijn vaak niet de directe reden waarom de vissen ziek worden. Echter door het beschadigen van de slijmlaag is de vis kwetsbaar voor bacteriële infecties, deze kunnen wel voor een direct probleem zorgen. Het is dus zaak om deze parasieten van de vissen te verwijderen.

Op de huid van de vissen leven miljoenen bacteriën van verschillende stammen. De meeste bacteriën zijn niet gevaarlijk voor de vis, maar als het afweer mechanisme van de vis verzwakt is kunnen deze bacteriën toeslaan. De belangerijkste redenen waarom het afweermechanisme van een vis kan verzwakken zijn:

Stress
Vissen hebben een simpel maar effectief afweermechanisme, echter als de vissen worden blootgesteld aan stress resulteert dit meestal in een totale reductie van het afweermechanisme.

Temperatuurschommelingen
Vissen zijn koudbloedige dieren en daarom is hun lichaamstemperatuur volledig afhankelijk van de watertemperatuur. Als vissen plotseling in kouder water geplaatst worden heeft dit ook in volledige achteruitgang van het imuunsysteem tot gevolg. Vissen zijn dan extra gevoelig voor ziekten. Plaats daarom nooit vissen van binnen naar buiten als de watertemperatuur ’s nachts onder de 10 graden zakt. Dit is een veel gemaakte fout als koi-liefhebbers na 2 dagen zonneschijn het voorjaar al in hun hoofd hebben.

Waterkwaliteit
Vissen hebben een continue bacteriedruk vanuit het water op hun lichaam. Naarmate de bacteriedruk groter wordt door een slechte waterkwaliteit neemt de kans op ziekten toe. Daarom adviseer ik de mensen om standaard 2kg vijverzout per m3 in het water te doen. Vaak krijg ik de reactie van “Ik heb toch geen zoute haring?”

De zoutconcentratie in de vis zelf is 9 kg/m3 en dit zout wil continu van een hoge concentratie in de vis, via de kieuwen naar een lage concentratie in het water. De vis kan dit zout binnenhouden, maar dit kost erg veel energie. Hoe meer zout in het water,des te minder energie het een vis kost om het zout binnen te houden (Echter nooit meer dan 9kg/m3!!)

Tevens is het zo dat de meeste ziekteverwekkende bacteriën in schoon water voorkomen. Toevoeging van wat zout in het water verlaagd de bacteriedruk, en dat komt de vis ten goede!.

Conditie
Koikarpers leven van nature in troebele vijvers en leven van zowel plantaardig als dierlijk materiaal in de vorm van phytoplankton. Omdat wij onze vissen graag willen blijven zien, zorgen we ervoor dat het water kraakhelder is. Het visvoer dat wij de koi’s geven bestaat meestal altijd uit plantaardig materiaal. Echter om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen hebben koi’s ook vismeel en visolie nodig. Daarom gebruiken wij binnen Twentevis uitsluitend Trouvit omdat dit in mijn ogen het enige voer is met voldoende vismeel en visolie van hoge kwaliteit. Hierdoor houdt men de koi in goede conditie en vermindert men de kans op ziekten.

Visonderzoek
Twentevis verzorgt een uitstekende en vrijblijvende verzorging van uw vissen. Mocht er onverhoopt toch een probleem zijn met uw vis dan kunt u met ons een afspraak maken om uw vis (wel of niet bij ons gekocht!!!) geheel vrijblijvend te laten onderzoeken.