Gezonde vis begint bij een goede start!!!

Waterkwaliteit:
De waterkwaliteit van de vijver waarin de vissen zitten moet van een goede kwaliteit zijn. Er zijn legio testsetjes en metertjes die van alles kunnen meten en die handen vol geld kosten. Daarom beperk ik mij tot de parameters die voor particulieren relevant zijn.

Om te beginnen moet men voor een goede koivijver een pomp en een vijverfilter hebben om het water te zuiveren en organische stoffen af te breken.
Voor goede en betaalbare vijverfilters verwijs ik u naar de pagina waterzuivering van deze website.

Als men begint met een vijver is het het beste om deze vol te laten lopen met leidingwater.
(Tip: Schrijf de watermeterstand voor en na het vullen op zodat je precies weet hoeveel kubieke meter je in de vijver hebt)

Voeg voor dat je er vissen in doet 2 kilo VIJVERZOUT!!! (0,5 euro/ kg) per kubieke meter (1000 liter) toe.
Daarna 250 gram VIJVERKALK (3 euro/ kg) per kubieke meter. Laat dit geheel, nog zonder vis, minimaal 3 dagen door de vijver circuleren via het vijverfilter. Na deze 3 dagen zijn opgeloste gassen en chloorverbindingen uit het water verdwenen en is het zout en de kalk goed opgelost.

Om de zuiveringsbacteriën in de vijver op te starten is het raadzaam bij uw visleverancier een stukje filtermateriaal mee te nemen die reeds begroeid is met bacteriën (Bij “Twentevis” zijn deze gratis verkrijgbaar). De vissen dragen deze zuiveringsbacteriën ook bij zich maar voor een snellere opstart is het verstandig extra bacteriën toe te voegen. Er zijn ook opstart bacteriën op de markt als Bacta-pur etc. Deze bacteriemengsels werken ook goed, maar moeten eerst onder speciale condities opgestart worden. Doet u dit niet dan gooit u uw dure bacteriën voor niets in uw vijver.

De vijver is nu geschikt om vissen uit te zetten. Bedenk echter wel dat de zuiveringsbacteriën langzaam mee groeien met de vervuiling die de vissen maken, aangezien dit voedsel voor ze is. Mijn advies is daarom om bij de start niet te veel vissen in één keer uit te zetten, maar te beginnen met een paar vissen. U kunt daarna langzaam uitbreiden.

Bij Twentevis kunt u altijd terecht voor een gratis onderzoek naar uw waterkwaliteiten
(als u een watermonster meeneemt laat u deze dan a.u.b buiten staan zodat wij het water buiten kunnen testen, dit i.v.m besmettingsgevaar)